Een tijdje geleden speelde een team jong volwassenen van UVV’40 op zondag een competitiewedstrijd.

Tijdens deze wedstrijd werd door de scheidsrechter een rode kaart uitgedeeld aan een speler van UVV’40. De rode kaart leidde tot een boete en schorsing vanuit de KNVB. Uit onderzoek kwam naar voren dat deze speler van UVV’40 niet speelgerechtigd is/was; hij is/was geen lid van UVV’40 en hij gaf de naam van zijn broer op die wel lid is van UVV’40, maar in het buitenland verbleef. Kortom, de speler had geen spelerspas.

De KNVB hield de boete in stand van € 125. UVV’40 heeft deze boete aan het team doorbelast en het team heeft deze boete voldaan. Omdat de speler die op de spelerspas staat, in het buitenland verbleef, kon hij de betreffende overtreding niet hebben begaan. Dit deel van de zaak is door de KNVB geseponeerd.

Spelerspas is belangrijk

UVV’40 is van mening dat het hebben van een spelerspas belangrijk is. UVV’40 volgt daarin volledig de lijn van de KNVB:

Ieder lid van de KNVB van 11 jaar en ouder is verplicht een geldige spelerspas te hebben. De digitale spelerspas is onderdeel van de wedstrijdzaken app. Zodra een speler op het wedstrijdformulier (ook via de wedstrijdzaken app) is gezet, wordt de digitale pas zichtbaar voor de scheidsrechter. Kan een speler niet op het wedstrijdformulier geplaatst worden, dan mag deze persoon niet deelnemen aan de betreffende wedstrijd. Voorafgaand aan elke wedstrijd controleert de scheidrechters alle spelerspassen. De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.

Zie ook de informatie op de website van de KNVB: Controleren van spelerspassen; hoe werkt het? | KNVB

Vereniging maar ook team is verantwoordelijk

Ben je geen lid van een voetbalvereniging, dan heb je geen spelerpas; je voetbalt dan niet mee. Het team heeft naast de boete van de KNVB, een officiële waarschuwing van het bestuur van UVV’40 gekregen. Daarbij is de mededeling aan het team gedaan, dat bij herhaling het team uit de competitie wordt gehaald. Daarnaast is aan het team opgedragen om 10 wedstrijden te fluiten bij andere teams.

In eerste instantie vond het team de reactie van het bestuur van UVV’40 overdreven, maar na uitleg door het bestuur en bij nader inzien hebben zij het belang van het op orde hebben van spelerspasssen ingezien; het team heeft dan ook hun spelerpassen op orde als zij meedoen aan de competitie.

Annemieke de Ruijter | Kwartiermaker Commissie Sportiviteit, Respect & Gezondheid UVV’40