“Het is veel rustiger zo,” aldus kids

Donderdag 18 juni 2020 het Jeugdjournaal gezien op NPO3? Kinderen vertelden dat ze het wel fijn vinden om – gedwongen vanwege het coronavirus – te trainen zonder ouders langs de lijn. “Je kunt elkaar tenminste weer verstaan,” vertelt een voetballertje. Ook de meeste trainers missen de ouders niet, behalve als er natuurlijk even getroost dient te worden na een botsing of ander vervelend voorval.

Voortaan maar geen ouders langs de lijn dan?

Dat is niet de bedoeling. Kinderen vinden het fijn als ze worden aangemoedigd door hun ouders en andere bekenden. En wees eerlijk, wie wil zijn/haar kind, kleinkind, broer of zus nou niet zien stralen op het veld? Het grote verschil zit in het gedrag naast de lijn: is het positief en aanmoedigend, dan is dit van harte welkom voor de spelertjes op het veld. Wordt het echter schreeuwen en bozig mopperen, tot zelfs scheldwoorden toe, dan worden de spelertjes onzeker en daalt het spelplezier direct. En zonder plezier, minder inzet en uiteindelijk ook geen resultaat. Wél een stel voetballende kinderen dat een rottig gevoel overhoudt. Dus mensen langs de lijn bedenk goed: het gaat om 1. plezier, 2. inzet en hierna 3. resultaat. Moedig de spelertjes aan en klap voor mooie acties, ook van de tegenpartij! Kun je dit niet, blijf dan alsjeblieft weg voor het plezier van de kinderen.

Bekijk hier de uitzending van het Jeugdjournaal: https://jeugdjournaal.nl/artikel/2337731-kinderen-missen-ouders-langs-het-sportveld-niet-veel-rustiger-zo.html

Ben Sportief & Toon Respect: het spelplezier van kinderen is het allerbelangrijkste dat er is. Moedig de spelertjes aan, ook die van de tegenstander. Vind jij als ouder, grootouder winnen het belangrijkste, dan hoor je niet langs de lijn bij de kinderen thuis: het is geen Champions League.

Deel jouw berichten ook onze Instagram en Facebook!